ISBN-boekenregister wordt niet openbaar

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een klacht van Stichting Auteursdomein tegen het Centraal Boekhuis afgewezen. Auteursdomein eiste dat het ISBN-register openbaar zou worden voor het publiek.

In het ISBN-register zijn alle uitgegeven boeken opgenomen. Het Centraal Boekhuis (CB), dat het register in beheer heeft, vraagt nu geld aan boekhandels en uitgeverijen voor de ISBN-gegevens. Het voornaamste bezwaar van Auteursdomein is dat het grootste deel van de boektitels onzichtbaar en ontoegankelijk blijft. Dit komt doordat de bestellingen van boeken via een ander systeem lopen. In dit systeem, CB Online, zijn alleen titels opgenomen die door het Centraal Boekhuis (CB) kunnen worden geleverd. Met als gevolg dat het publiek vaak te horen krijgt dat een titel 'niet leverbaar' is als het niet in CB Online staat geregistreerd. Vaak is het boek dan wel via de uitgeverij te bestellen.

Volgens Pauline van de Ven, voorzitter van Auteursdomein, zijn vooral kleinere uitgeverijen die geen gebruik maken van de distributiediensten van het CB daar de dupe van.

De NMa oordeelde dat het ISBN-register een privé-eigendom is van het CB. Om die reden hoeft het CB het register niet openbaar te maken. Ook vindt het NMa het economisch belang van de zaak 'te gering' voor verder onderzoek.

Van de Ven zegt in de Volkskrant te vrezen dat door deze uitspraak het ISBN-systeem aan zijn einde komt.

''Voor tweederde van de titels is nu bevestigd dat betalen voor een ISBN-registratie geen enkele zin heeft. De uitgevers zullen dat dus niet altijd meer doen.''

Auteursdomein overweegt bij de rechtbank in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de NMa.

www.auteursdomein.nl
Bureau ISBN

© Het Parool, 21-02-2008

 

 

 

 

Terug